Na de bevalling
Borstvoeding of flesvoeding?
Je kunt de keuze voor borstvoeding of flesvoeding bespreken op het spreekuur. Borstvoeding is in principe de beste voeding die het meest geschikt is voor een pasgeboren baby. Niet iedereen kan of wil borstvoeding geven en dan is flesvoeding het alternatief. Beide hebben zo hun voor- en nadelen en het is goed om deze eens op een rijtje te zetten, vooral als je het een lastige keuze vindt. In het WZA is een voorlichtingsavond over borstvoeding die je kan bijwonen zodat je beter voorbereid bent op borstvoeding geven in de kraamperiode.
De kraamperiode
In de eerste week na je bevalling kan een kraamverzorgende je thuis bijstaan. Zij helpt je om je baby te leren kennen. Zij ondersteunt je bij het voeden en verzorgen van je baby en houdt jullie gezondheid in de gaten. Na een week zal je merken dat je het zelf onder de knie hebt hoe je met je kleine, nieuwe en bijzondere huisgenootje om moet gaan. Je verloskundige komt in de eerste week ook nog een aantal keer langs om de bevalling te bespreken en te horen hoe het gaat. In deze video zie je wat er in die eerste week allemaal op je afkomt.
De baby moet kort na de geboorte worden aangegeven in de gemeente waar hij/zij is geboren. Dit kan op het gemeentehuis of digitaal met je DigiD. Je hebt dan wel een geboortebewijs van ons nodig. De geboorte wordt via de gemeente gemeld aan de GGD. Na ongeveer vijf dagen zal er een verpleegkundige komen om de hielprik en gehoortest af te nemen.
Nacontrole
We vinden het fijn om jullie ongeveer 6 weken na je bevalling nog even te zien. We horen graag hoe de bevalling en het moederschap zijn geland! Je zwangerschapshormonen zijn dan verdwenen en als het goed is ben je gewend aan je nieuwe kindje en rol als moeder. Ook lichamelijke klachten van zwangerschap en bevalling zouden voor het grootste deel moeten zijn verdwenen. Maak zelf even een afspraak!