Tijdens de zwangerschap

Odoo + afbeelding en tekst
Voorlichting

Betrouwbare informatie is online te vinden op deverloskundige.nl. Je leest er alles wat met zwanger worden, zwanger zijn, bevallen en de kraamtijd te maken heeft. Op de site vind je onder andere een zwangerschapskalender waar van week tot week te volgen is wat er allemaal met jou en je zwangerschap gebeurt, antwoord op de meest gestelde vragen en veel voorkomende klachten.

Tijdens de zwangerschap is gezonde en gevarieerde voeding erg belangrijk. Als je gezond en met voldoende variatie eet is het niet nodig om vitaminetabletten te slikken. Uitzondering hierop is foliumzuur tot en met 10 weken. Je kan ervoor kiezen om de hele zwangerschap vitamine D te gebruiken. Zeker als je weinig buiten komt, een donker huidskleur hebt of bekend bent met overgewicht is dit aan te raden.

Vind je alles wat je hoort over wat je wel en niet kan eten verwarrend, dan is hier een handige app die je kan downloaden. 

    Pluk je geluk

Infectierisico's

De belangrijkste infectierisico’s even op een rijtje: 

  • Toxoplasmose (infectie door een parasiet) die je krijgt van rauw vlees eten, in de tuin werken zonder handschoenen en de kattenbak verschonen

  • Listeriose (infectie door een bacterie) door het drinken van rauwe melk, eten van kaas van rauwe melk, vis wat uit een vacuümverpakking komt en je koud eet.

  • CMV (infectie door een virus) komt voor in speeksel en urine van jonge kinderen. Het komt vooral veel voor onder kinderen die naar kinderdagverblijven gaan, maar alle jonge kinderen kunnen zijn besmet. Het is daarom belangrijk als je tijdens je zwangerschap in aanraking komt met kleine kinderen om goed je handen te wassen na het verschonen van een luier en het afvegen van een snottebel. Het is niet verstandig bestek, drinkbekers of bijvoorbeeld een ijsje met je kindje te delen of de speen van je kind in de mond te nemen.

  • Kinkhoest (infectie door een bacterie) Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die vooral gevaarlijk kan zijn voor niet of onvolledig gevaccineerde baby’s. Om jonge baby’s tegen kinkhoest te beschermen kun je in je zwangerschap worden ingeënt. Het advies is om je rond 22 weken zwangerschap in te laten enten. Deze vaccinatie is opgenomen in het vaccinatieprogramma. 

Meer informatie over  deze en andere infectieziekten die belangrijk zijn voor de zwangerschap vind je op de site van het RIVM

Odoo + afbeelding en tekst
Odoo + afbeelding en tekst
Let ook hierop
Overige risico's:

  • Vitamine A: wees matig met leverproducten en pinda’s, abrikozen, drink geen multivitamine drankjes met vitamine A.

  • Cafeïne: drink niet meer dan 3 koppen koffie of 6 koppen thee (met theïne) per dag. Beperk het drinken van cola tot maximaal twee glazen per dag. Neem geen ‘energydrinks’ waar een grote hoeveelheid cafeïne in zit.

  • Alcohol: gebruik geen alcohol tijdens de zwangerschap. Omdat de lever van een ongeboren baby nog niet werkt plast de baby alcohol in het vruchtwater uit en drinkt dat vervolgens weer op. Zo heeft de baby meerdere keren last van hetzelfde glas alcohol. Alcohol zal de hersenen van de foetus beschadigen.

  • Roken: het is erg slecht om te roken of mee te roken tijdens de zwangerschap. Je hebt door roken meer kans op een miskraam en andere problemen in de zwangerschap en bij de bevalling. In Nederland overlijden elk jaar 60 baby’s in de zwangerschap aan de gevolgen van roken. Wij kunnen je helpen met stoppen!


Als je meer wilt lezen over de zwangerschap en de bevalling, kun je op onze pagina met links betrouwbare bronnen met informatie.